Aproximativ 4,5 milioane de români cu credite nu vor mai beneficia de prevederile Ordonanţei 50/2010 . Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de lege privind Ordonanţa 50/2010, iar prevederile actului normativ nu se vor aplica şi pentru creditele vechi.
Lobby-ul făcut de băncile comerciale la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la Comisia Europeană (CE) pe Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a avut efect. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în favoarea bancherilor proiectul de lege privind ordonanţa, urmând ca aceasta să nu se aplice şi în cazul celor aproximativ opt milioane de contracte de credit aflate în derulare.
Citiţi şi:
Ordonanţa 50, adusă în litera legii europene
Singura prevedere din actul normativ de care vor beneficia clienţii vechi ai băncilor este limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1% pentru creditele cu dobândă fixă, respectiv eliminarea lui pentru cele cu dobândă variabilă. În schimb, refinanţarea creditelor se va putea realiza în urma analizei clientului, prin negociere, şi nu fără costuri, cum se stabilise iniţial. În plus, deputaţii au votat ca prevederile ordonanţei să nu se aplice şi caselor de ajutor reciproc.
Adiţionalele nesemnate pot fi atacate
Toate actele adiţionale la contracte care au fost semnate de clienţi în toamna acestui an vor rămâne în vigoare, a explicat deputatul PDL Adrian Niţu. În schimb, acele acte care nu au fost semnate până la 19 septembrie, dar au intrat în vigoare conform legii, vor rămâne în vigoare, cu excepţia dată de situaţia în care sunt atacate fie de client, fie de bancă. În acest caz, contractul urmează să se renegocieze între cele două părţi.
Sub ameninţarea finanţatorilor externi?
Bancherii au solicitat încă din vară finanţatorilor externi să ceară autorităţilor române