Foto: Daniel Mihăilescu / AFP/Mediafax
Reacţiile extrem de diferite pe care le-a provocat la Bucureşti şi Sofia demersul franco-german de amânare a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen au fost comentate pe larg în mass-media străine. Presa internaţională de ieri a consemnat iniţiativa celor două mari puteri europene, arătând că în interiorul Uniunii Europene (UE) va fi foarte dificil să se ajungă la unanimitatea necesară pentru luarea deciziei extinderii spaţiului Schengen.
Presa străină a remarcat existenţa unui al treilea stat care are de pierdut dacă demersul franco-german are câştig de cauză în decizia ce urmează a fi luată în ianuarie 2011. Este vorba despre Ungaria, ţară care va prelua preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Miniştri al UE chiar în focurile acestei dezbateri.
O dezbatere de care Budapesta este interesată direct, întrucât intrarea României în Schengen ar însemna deplină libertate de mişcare şi pentru etnicii maghiari de pe teritoriul românesc.
BBC insistă pe faptul că România a condamnat decizia, în timp ce Bulgaria a promis "să facă tot posibilul" pentru a elimina îndoielile cu privire la aderarea sa la Schengen. "Apreciez că scrisoarea este un act de discriminare la adresa României", a fost poziţia asumată de preşedintele român, Traian Băsescu. "Suntem conştienţi că situaţia politică din unele ţări membre ale UE este complicată. Din acest motiv, vom face tot posibilul pentru a elimina orice îndoieli, inclusiv în domeniul sistemului judiciar şi al societăţii în ansamblu", a sunat reacţia Ministerului bulgar de Externe.
Decizia privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen urmează să fie luată la nivel politic de liderii statelor Uniunii Europene. Lucru subliniat ieri chiar de Comisia Europeană, care a reiterat faptul că în procesul de pregătire pentru ader