Deşi consideră că au pierdut - bani şi locuri de muncă -, deşi se împart egal între cei care consideră că a fost revoluţie şi cei care cred că a fost lovitură de stat - la care au participat forţe externe, în special sovietice -, deşi consideră că Ceauşescu ar fi trebuit să beneficieze de un proces corect, românii consideră totuşi că Revoluţia din 89 este un fapt pozitiv în istoria României.
Un nou studiu IRES, intitulat "România, 21 de ani de la Revoluţie", realizat în perioada 19-21 decembrie 2010, arată că românii dezvoltă, în continuare, cultul evenimentelor istorice de factură pozitivă, indiferent de consecinţele create de acestea. Cu mici excepţii, răspunsurilor celor care au participat la sondajul în discuţie, au o conotaţie negativa cu privire la tema revoluţiei din 1989, dar concluzia este una pozitivă.
Astfel românii se împart egal între cei care consideră că a fost Revoliţie şi cei care consideră că au avut de-a face cu o lovitură de stat (45%). Mai mult, cei care susţin că a fost lovitură de stat, cred că s-au implicat şi forţe externe - URSS (51%), SUA (13%). 45% dintre intervievaţi consideră că ar fi trăit mai bine dacă nu ar fi fost revoluţia, faţă de numai 28 care cred contrariul. Un procent extrem de mare (84%) consideră ca fiind rău că soţii Ceauşescu au fost executaţi fără a beneficia de o judecată corectă, 55% dintre intervievaţi situânduse în dezacord cu execuţia în sine, 60% regretând moartea acestora. 23% dintre români îl consideră vinovat pe Ion Iliescu de moartea dictatorilor, dar şi pe ei înşişi în proporţie de 3%.
Deşi 61% dintre respondenţi spun că le merge mai rău după 21 de ani de la Revoluţie, pierzând bani şi locuri de muncă, totuşi 36% spun că libertatea este câştigul cel mai mare (36%), apoi cel la liberă exprimare (18%) şi dreptul de a ieşi din ţară (12%).
Cu toate acestea, 62%