Deputaţii urmează să voteze astăzi în plenul Camerei proiectul de lege care dă mână liberă autorităţilor de supraveghere a pieţelor financiare, CNVM, CSA şi CSSPP, să îşi stabilească bugetele anuale de venituri şi cheltuieli şi nivelul salariilor fără a mai cere aprobarea Parlamentului.
Acest proiect de lege a apărut la solicitarea Băncii Mondiale, care a condiţionat acordarea Împrumutului pentru Politici de Dezvoltare în valoare de un miliard de euro contractat de România de alinierea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la nivelul de independenţă şi autonomie politică şi financiară al Băncii Naţionale a României.
Principalele modificări aduse de proiectul de lege (numit "lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative") faţă de legislaţia încă în vigoare constau în "eliberarea" bugetelor de venituri şi cheltuieli ale autorităţilor de supraveghere de sub controlul Parlamentului.
Până în prezent, bugetele anuale ale CNVM au fost supuse votului Parlamentului. Dacă proiectul va fi aprobat, nu va mai exista niciun fel de control asupra nivelului de comisioane impus pieţei de capital de către CNVM şi nici asupra cheltuielilor cu salariile, remuneraţiile şi beneficiile personalului sau ale conducerii Comisiei.
O altă modificare importantă, penalizată şi de preşedintele Traian Băsescu, este faptul că rapoartele anuale de activitate ale celor trei autorităţi vor fi dezbătute în şedinţă comună de către cele două Camere ale Parlamentului fără a fi supuse votului. În mai, preşedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului să reexamineze proiectul de lege, considerând că rapoartele CNVM şi CSSPP trebuie supuse votului pentru că activitatea acestor două instituţii este mult prea importantă pentru a rămâne în afara unu