Autorităţile de la Paris le cer francezilor aflaţi în Coasta de Fildeş să părăsească această ţară. Tensiunea este maximă în acest stat, în care preşedintele Laurent Gbagbo nu vrea să cedeze puterea, în ciuda înfrângerii sale la alegerile de luna trecută.
Franţa, ca fostă putere colonială în Coasta de Fildeş este extrem de atentă la ceea ce se întâmplă pe teren, cu un accent special pe situaţia celor aproximativ 14 mii de cetăţeni francezi, care se află în această ţară.
Alte ţări, precum Statele Unite, Germania sau Suedia au lansat apeluri similare şi îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în Coasta de Fildeş sau dacă se află deja acolo, să plece pentru o vreme.
Adversarul lui Laurent Gbagbo la prezidenţiale, omul căruia i s-a recunoscut victoria, Alassane Ouattara lansează un apel, cerând comunităţii internaţionale să recurgă la forţă, pentru a-l alunga pe uzurpator de la putere. Un apel lansat către Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană şi Uniunea Africană.
Laurent Gbago a reafirmat că el se consideră preşedinte, că plecarea sa de la putere nu este negociabilă, dar că invită comunitatea internaţională la dialog, pentru evaluarea situaţiei din ţara sa.
Între timp, sancţiunile împotriva regimului reprezentat de Laurent Gbagbo continuă : Uniunea Europeană l-a anunţat că prezenţa sa este indezirabilă pe teritoriul ei, iar Banca Mondială a anunţat îngheţarea fondurilor destinate Coastei de Fildeş.
Impasul pare total în această ţară, în care Laurent Gbagbo dispune încă de sprijinul armatei, în timp ce adersarul său este blocat în capitala ţării şi apărat doar de soldaţi ONU, într-unul din cartierele rezidenţiale ale oraşului Abidjan.
Autorităţile de la Paris le cer francezilor aflaţi în Coasta de Fildeş să părăsească această ţară. Tensiunea este maximă în acest stat, în care preşedintele Laurent Gbagbo nu vre