EXCLUSIV EVZ. Ambasadorul României la Beijing, Viorel Isticioaia-Budura, va gestiona relaţiile cu Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.
Viorel Isticioaia-Budura a candidat iniţial pentru poziţia de viceambasador al Uniunii Europene la Beijing, unul din posturile nou-înfiinţate odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
În funcţia de director general al direcţiei Asia, Isticioaia se va ocupa de relaţia blocului comunitar cu această parte a lumii şi va avea o serie de sarcini multilaterale. Ca toţi ceilalţi directori generali ai Serviciului European de Acţiune Externă, îşi va desfăşura activitatea în cooperare cu diferitele servicii ale Comisiei Europene şi cu statele membre ale Uniunii.
Într-un interviu pentru EVZ, el spune că încredinţarea acestui post României este "o performanţă legitimă a diplomaţiei româneşti, un premiu de excelenţă şi recunoaştere", care confirmă că poate fi parte a procesului actual de reconstrucţie şi eficientizare a diplomaţiei europene.
EVZ: Care va fi contribuţia României în cadrul politicii UE în relaţie cu Asia şi mai ales cu China? Ce expertiză avem, ce vom aduce noi nou?
Viorel Isticioaia-Budura: Avem o expertiză adunată care porneşte de la continuitatea şi soliditatea relaţiilor României cu China, sunt 61 de ani de relaţii diplomatice. Avem o acumulare în timp care înseamnă în primul rând statornicirea unor relaţii instituţionale la nivel guvernamental, tocmai pentru că la ora actuală s-au cristalizat un număr similar de mecanisme de dialog între UE şi China, aproape 58 de astfel de mecanisme.
Dar în ce măsură funcţionează aceste mecanisme UE-China?
Există semne de îndoială dacă aceste parteneriate instituţionale pe domenii, pe sectoare funcţionează aşa cum trebuie. În privinţa asta eu cred că multe din elementele de experienţă acumula