Mesele îmbelşugate de Crăciun şi de Revelion, stropite cu alcool, produc dezechilibre la nivel digestiv, avertizează specialiştii. Mai ales persoanele care au ţinut post trebuie ca de Sărbători să evite abuzul alimentar, deoarece pot apărea probleme precum indigestia, colica biliară sau pancreatita acută.
Potrivit calculelor cercetătorilor britanici, la masa de Crăciun o persoană poate cumula chiar şi 7.000 de calorii. Iar în afară de kilogramele pe care mulţi constată că le-au acumulat după Sărbători, un astfel de abuz se poate solda şi cu tulburări digestive deloc de neglijat, ce se pot manifesta prin dureri abdominale, arsuri gastrice, greaţă, vărsături şi prin balonare. „Obiceiurile alimentare tradiţionale de Crăciun pot determina afecţiuni digestive acute. Astfel, după un post de câteva săptămâni, românul obişnuieşte să se «ghiftuiască» cu produse din carne de porc variate şi gustoase (sarmale cu slănină, cârnaţi piperaţi, şuncă şi maioneză) la care se adaugă consumul de alcool. Toate acestea pot precipita o colică biliară, o pancreatită acută (boală gravă care poate fi fatală), gastritele şi alte probleme de acest fel", atrage atenţia medicul primar gastroenterolog Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie.
Mese regulate, pentru a nu ieşi din ritm
Pentru a evita apariţia problemelor digestive, chiar şi de Sărbători trebuie să respectăm cele trei mese principale şi două gustări recomandate zilnic. De asemenea, este indicat să evităm consumul unei cantităţi mari de alimente la o singură masă. Potrivit specialiştilor, la masa festivă putem gusta din toate felurile de mâncare, dar nu să mâncăm din fiecare până apare senzaţia de saţietate.
Citiţi şi:
Bradul cu ornamente de 14,3 milioane de euro
În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că atunci când apare durerea abdominală sau orice fel de