Persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Decizia a fost luată, joi, de Guvern, prin modificarea Codului Fiscal.
Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrate operaţiuni de încasări şi plăţi fără un venit declarat) şi a patrimoniului (când sunt sesizate creşteri de avere).
"Toţi cei care nu şi-au declarat veniturile, mă refer la persoanele fizice, iar în momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitaţi cu 16%. Se va utiliza metoda cheltuielilor efective - deci pe baza cheltuielilor efectuate de orice persoană organele fiscale vor impozita, pentru că fiecare cheltuială are o sursă, metoda fluxurilor financiare - pe baza plăţilor şi încasărilor efectuate de orice persoană care nu are venituri, şi metoda patrimoniului - când o persoană care nu a declarat venituri are o creştere de avere", a spus ministrul.
Acţiunea de control va fi iniţiată în cazul în care organul fiscal constată, prin aceste metode, o diferenţă de minimum 10% între venitul real şi cel nedeclarat. Dacă în urma controlului persoana verificată nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenţă de venituri ce depăşeşte 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.
"Dacă diferenţa este mai mică de 10%, dar mai mare de 50.000 lei, atunci se trece la impozitare. Dacă nu, procedura s-a închis. Sunt venituri care se declară anual, altele care se declară lunar şi se compară ce venituri a avut persoana respectivă cu cheltuiala efectuată. Persoana are dreptul să dovedească cu documente că acea cheltuială provine dintr-un venit impozabil", a explicat Ialomiţianu. @N_P