În fiecare an de Sărbători, românii mănâncă foarte mult, în principal alimente pline de grăsime. Vestea bună este că puteţi face mici modificări felurilor de mâncare tradiţionale, în aşa fel încât să nu "mai pice greu" la stomac: folosiţi carne slabă, cu mai puţină grăsime şi multe legume, în loc de clasicul piure de cartofi.
"Trebuie redus consumul de carne de porc şi, foarte important, încheiată orice masă în momentul în care stomacul dă primul semn de saturare. E indicat să gustăm câte puţin din fiecare, nu mult din primul fel care ni se pune în faţă", te sfătuieşte Cristi Roman, pasionat de gastronomie şi fost critic de restaurante.
Produsele pe bază de carne de porc nu trebuie însă eliminată complet de pe masa din ziua de Crăciun, dar sarmalele pot fi făcute din carne de curcan, iar eventuala afumătură pusă în vasul în care sunt gătite acestea. În plus, poţi prepara piftie de curcan, din gâtul, aripile şi capul pieptului păsării.
"Friptura de porc trebuie consumată în cantităţi mici, nu mai mult de 100 de grame la o masă, şi nu după şase seara. În plus, trebuie însoţită de salate de legume, mai puţin indicat de garnitură de cartofi. Se poate prepara şi friptură de curcan sau de pui. Salata de boeuf poate fi pregătită tot cu carne de curcan, în loc de carne de vită, iar cantitatea de maioneză să fie folosită doar cât să lege ingredientele, nu să le înece", a explicat Roman.
Există alternative chiar şi la clasicul cozonac: "Sunt indicate produse dulci care nu se fac pe bază de făină, ci mai degrabă din brânzeturi şi fructe. De exemplu. celebra cheesecake a ajuns foarte populară în România ultimilor ani", a adăugat el.
Curcan la cuptor
*reţetă propusă de Cristi Roman
Ingrediente:
* un curcan proaspăt de greutate medie- între trei şi patru kilograme
* ulei de măsline
* usturoi
* vin alb
* sare şi piper