Dacă nu aţi avut timp să alegeţi un cadou şi trebuie să mergeţi în vizită, puteţi alege un vin de calitate sau un set de accesorii pentru servirea acestuia. Sursa: Simona DiaconuSursa: EVZ
1 /.
În cazul în care sunteţi invitat la masă la o cunoştinţă, dar aveţi un buget limitat şi nici nu ştiţi cu ce vă va servi gazda la masă, puteţi opta pentru un vin bun. Chiar dacă un vin este mai ieftin, nu înseamnă că este şi o băutură proastă. Somelierul Florin Ivan ne sfătuieşte să alegem un "un Lion Gri Collection, un vin spumant produs după metoda clasică champenoise, care, chiar dacă nu este scump, are valoare festivă şi poate fi consumat în orice ocazie, moment al zilei şi al mesei".
În perioada sărbătorilor de iarnă, românii consumă, în mod tradiţional, preparate mai greu de digerat şi care pot să incline acul cântarului, dacă nu sunt consumate cu măsură. Astfel, pe mese se vor regăsi cârnaţi, sarmale, piftii, ciorbe cu afumătură sau tobă. În aceste situaţii, se pot folosi mai multe tipuri de vin, deoarece‚ "cu cât pregătirea şi diversitatea preparatelor este mai complexă, cu atât există mai multe stimulaţii gustative care intră în joc. Crearea armoniei între senzaţiile date de preparate şi cele ale vinului este mai dificilă, dar şi mai interesantă", spune somelierul. De aceea, de sărbători nu trebuie să lipsească un vin roşu expresiv, plin, generos şi puternic, cum este Feteasca neagră.
După aperitive şi felurile principale, urmează un desert. Pe lângă tradiţionalul cozonac, aşezat lângă turtele cu nucă, pe mesele românilor şi-au făcut loc, de Crăciun sau de Revelion, prăjituri cu frişcă sau vanilie şi îngheţata. Chiar dacă aceste delicatese au un conţinut ridicat de zaharuri, deci nu e tocmai recomandat să fie udate cu vinuri, în funcţie de gusturi pot fi asociate cu un vin rose, cum este Busuioaca de Bohotin, dar care să fie la o