Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, admite că, în urma "unor discuţii cu bancheri", a decis să lase neimpozitate cu taxa de solidaritate sumele din conturi ale celor cu averi mari. Rămâne ca taxarea să se facă pe averile "palpabile": case, maşini, iahturi etc. "Discuţiile la nivel tehnic au fost încheiate. Vom susţine în coaliţie impozitarea marilor averi", spune ministrul. Întrebat de ce taxa nu se va aplica şi asupra conturilor, ministrul a explicat că bancherii şi-au exprimat temerea că oamenii ar putea să-şi retragă masiv banii din conturi, ceea ce ar putea genera probleme "la nivel de sistem".
Proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate stipulează că aceasta va fi plătită de persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere şi ambarcaţiuni a căror valoare însumată depăşeşte 450.000 de euro. Taxa anuală de solidaritate va fi de 1% din valoarea totală a averii. În cazul în care valoarea totală a bunurilor mobile şi imobile este mai mică de 450.000 de euro, vor fi taxate doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro. În acest caz, taxa va fi de 0,5% din valoarea bunurilor respective.
Taxa de solidaritate ar urma să se aplice pe lângă taxa "pe bogăţie". gândul a dezvăluit, încă din luna septembrie, intenţiile Fiscului de a institui obligaţia ca toţi cei a căror avere creşte cu mai mult de 50.000 de euro într-un an să depună declaraţii de avere. Averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%. Pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale căror companii au declarat pierderi ani la rând. Inspectorii fiscali, care se vor ocupa de românii bogaţi, vor face parte dintr-o structură nouă în ANAF, în subordinea Direcţiei de Mari Contribuabili, şi vor fi şcoliţi, începân