Reţetele folosite de bucătarii giurgiuveni sunt cele tradiţionale. Comenzile la cofetăriile din oraş şi fabricile de panificaţie s-au triplat în perioada sărbătorilor de iarnă iar comercianţii au lăsat la preţuri ca să-şi atragă clientela. Preţul pentru cozonaci variază între 5,5 lei şi 17 lei iar pentru orice fel de tort plătiţi 30 de lei pe kilogram.
Gata cu schimbul de reţete şi agitaţia din bucătărie în preajma Crăciunului. Gospodinele preferă dulciurile gata pregătite, e mult mai comod şi mai economic.
Cofetăriile şi fabricile de panificaţie pregătesc sute de kilograme de prăjituri, mii de cozonaci şi alte câteva sute de torturi pentru sărbătorile de iarnă ale giurgiuvenilor.
Cozonaci bio
Giurgiuvencele spun că avantajul dulciurilor gata făcute este economia de timp şi bani. Cele mai multe comenzi, în această perioadă, sunt pentru cozonaci, fursecuri şi torturi pentru noaptea de Revelion, iar acestea se primesc cu două săptămâni înainte.
„Noi folosim numai reţeta tradiţională. Până acum s-au făcut 10.000 de cozonaci iar comenzile le-am primit din timp”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Liliana Sima, managerul fabricii de panificaţie, cofetărie şi patiserie „Panesim”.
Solicitări pentru sute de cozonaci s-au primit şi la Cofetăria „Franco” situată pe şoseaua Bucureşti unde în ultimele două săptămâni, comenzile au crescut cu 50%.
„Sunt cozonaci care nu sunt ajutaţi să crească, se folosesc doar ingrediente naturale iar diferenţa este clară comparativ cu cele pentru care se folosesc aditivi”, spune Mihaela Drăghici, patronul Cofetăriei „Franco”.
Cel mai ieftin cozonac costă 5,5 lei iar cel mai scump este cel natural pentru care scoateţi din buzunar 17 lei. Giurgiuvenii au comandat până acum peste 200 de cozonaci eco şi alţi 100 pot fi cumpăraţi fără comandă.
Cât despre torturi, comenzile nu au înt