Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad şi ministrul său de Externe, Ali Akbar Salehi efectuează o vizită la Ankara, cu ocazia unei reuniuni la vârf regionale, care va aborda problema dosarului nuclear iranian.
Turcia şi-a oferit de fapt serviciile de mediere în spinoasa problemă a dosarului nuclear Iranian. Occidentalii acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, în timp ce Teheranul pretinde în continuare că obiectivele sale nucleare sunt strict civile.
La sfârşitul lunii ianuarie, Turcia va găzdui o reuniune 5+1 pe această temă, reuniune la care participă Germania, precum şi cele cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU : Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China.
Această reuniune va fi pregătită oarecum joi, 23 decembrie, la Istanbul, de un summit al Organizaţiei de Cooperare Economică, ce regrupează zece ţări, printre care Turcia, Iran, Irak, Afganistan şi Pakistan.
Cancelariile occidentale vor urmări cu mare atenţie discuţiile de joi, precum şi diversele declaraţii care vor fi făcute, cu atât mai mult cu cât aceasta este şi prima apariţie internaţională a noului ministru de Externe iranian, care este şi şeful programului nuclear din ţara sa.
În ultimii ani, Turcia, care este condusă de un Guvern islamist moderat s-a mai distanţat de aliaţii săi tradiţionali occidentali şi s-a apropiat de ţările arabe şi de Iran. Mai nou, Ankara a avansat împreună cu Iran şi Brazilia o propunere, prin care combustibilul nuclear destinat centralelor nucleare iraniene să fie furnizat de ruşi şi occidentali şi transferat prin Turcia. Propunerea a fost total respinsă de occidentali, care rămân neliniştiţi în legătură cu jocul dublu al Turciei, mai ales că în luna iunie, Ankara a votat împotriva unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, prin care erau întărite sancţiunile economice împotriva Iranul