Peste 100 de alexăndreni ajung zilnic la spital,în perioada sărbătorilor, din cauza abuzurilor alimentare. Carnea de porc, consumată în cantităţi mari, este cea mai periculoasă pentru cei care au ţinut post. Alte categorii de persoane care riscă să ajungă la spital din cauza excesului de produse de porc sunt cei cu probleme digestive, biliare şi cardiace.
În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, vin peste 100 de alexăndreni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, cu afecţiuni cauzate de regimul alimentar. Peste jumătate din aceştia se prezintă la camera de gardă cu ulcer, în cazul bărbaţilor, sau probleme la vezica biliară, în cazul femeilor. Medicii spun că pentru a preveni ulcerul trebuie evitatate alcoolul şi condimentele. „ Excesul de alcool şi abuzul de condimente: piper, usturoi, care sunt folosite la preparatele de porc, sunt principala cauză în cazul ulcerului. Problemele biliare, la femei, sunt declanşate de consumul de ouă în exces, pentru că sunt foarte folosite în această perioadă la tot felul de maioneze. De asemenea, sunt contraindicate pentru evitarea afecţiunilor biliare, ciocolata şi carnea grasă”, explică medicul nutriţionist Marius Burtea.
Cei care au postit sunt mai vulnerabili exceselor alimentare
Medicii recomandă celor care au ţinut post să nu consume alimente greu de digerat, cum ar fi carnea de porc. În plus, aceştia sfătuiesc persoanele în cauză să nu consume mai mult de un tip de preparat de porc la o masă. “ Cei care au postit sunt în general vârstnici care au probleme cardiace sau digestive. În plus, după post, stomacul iese dintr-o perioadă de repaos. Pentru ei, este recomandat să mănânce doar un fel de mâncare de porc la o masă. De exemplu, la prânz nu pot să mănânc şi ciorbă de porc şi friptură la tavă. Să încerce ca unul dintre cele două feluri să fie de pasăre sau o mâncare de legume. Foarte import