Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este compromisă definitiv. Parlamentul este vinovat pentru protejarea parlamentarilor cercetaţi penal. Şmecheria invocată de cei trei din CSM în propriul interes nu trece graniţele ţării. Senatul a pus un umăr foarte puternic la menţinerea lipsei de încredere în justiţia din România şi în CSM. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de euro-parlamentarul PDL, Monica Macovei.
Mai avem nevoie sau nu de Consiliul Superior al Magistraturii ? Monica Macovei propune o analiză privind existenţa CSM-ului în România. Euro-parlamentarul PDL se întreabă dacă organismul magistraţilor trebuie păstrat sau dimpotrivă desfiinţat.
Fostul ministru al Justiţiei critică CSM-ul, din cauza căruia mai toate rapoartele Comisiei Europene din ultimii ani au fost negative.
Monica Macovei e convinsă că votul din Senat asupra componenţei CSM se va reflecta în viitorul raport pe justiţie al Comisiei Europene. Ea spune că trei membri ai Consiliului s-ar afla la al doilea mandat, lucru interzis de lege.
Pe de altă parte, Macovei critică şi Parlamentul, vinovat după părerea ei pentru "protejarea parlamentarilor cercetaţi penal". Ea se referă la cazuri precum Ridzi sau Năstase, unde Legislativul a blocat anchetele penale, dar şi la legea ANI, de care parlamentarii "şi-au bătut joc", în opinia sa.
Despre Parlament : "Parlamentul este vinovat pentru protejarea parlamentarilor cercetaţi penal, Adrian Năstase, Monica Iacob Ridzi, cred că au mai fost decizii - şi amânarea deciziilor în sine e de criticat - pentru cum şi-au bătut joc de legea ANI".
Despre cei trei membri ai CSM, aflaţi la al doilea mandat : "Sunt la al doilea mandat, potrivit legii actuale, iar şmecheria pe care încearcă să o promoveze, invocând o lege care azi nu mai există şi care exista în 2004 sau la începutul lui 2005 nu ţin