Specialiştii Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială nu-l scapă din ochi pe Moş Crăciun nici anul acesta. În această seară, Moş Crăciun străbate întreaga lume pentru a ajunge la toţi copiii cuminţi. Iar călătoria sa este atent supravegheată.
Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) nu se dezminte nici anul acesta. Din 1955 încoace, în cea mai importantă noapte pentru copii, cei de la NORAD nu-l scapă din ochi pe Moş. Cu ajutorul a patru sisteme sofisticate - radare, sateliţi, camere speciale menite să-l surprindă şi avioane de luptă - specialiştii Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială îl monitorizează îndeaproape pe cel mai bun prieten al celor mici.
În seara de Ajun, aceştia urmăresc radarele pentru a se asigura că Moşul a plecat de la Polul Nord. În momentul în care constată că bătrânelul jovial şi dolofan s-a ridicat de la sol, intră în acţiune al doilea sistem - sateliţii. Apoi, camerele speciale, digitale, ultramoderne şi poziţionate strategic în întreaga lume. Acestea sunt folosite numai o dată pe an pentru a înregistra imagini cu Moş Crăciun şi cu renii săi.
Întâmpinat de piloţi
Al patrulea sistem utilizat de NORAD constă în avioane de luptă. Piloţii canadieni de interceptoare CF-18 îl întâmpină pe Moş Crăciun în America de Nord. În SUA, piloţii de avioane F-15 sau F-16 au onoarea să-l însoţească pe Moş şi pe faimoşii săi reni. „După ce Moş Crăciun părăseşte Polul Nord, în Ajun, îi monitorizăm călătoria cu sistemele noastre radar. Apoi, cu ajutorul senzorilor ifraroşu îl detectăm pe Rudolph, renul cu nasul roşu şi strălucitor. Folosim camerele video SantaCams pentru a-l suprinde când dă jucării copiilor", a declarat colonelul William Platt, responsabil al NORAD. Anul acesta Moş Crăciun poate fi urmărit pe Twitter, pe Facebook sau pe Google Maps pentru telefoanele mobile.
@N