Moldovenii de peste hotare şi cei de acasă îşi trimit bunătăţi cu specific local. Zeci de microbuze aduc mii de colete în Moldova, pornind apoi încărcate ochi spre Italia, Spania şi alte ţări.
Forfotă mare în ajun de Sărbători la punctele de colectare şi primire a pachetelor din Capitală. Unul este chiar în curtea Casei Presei. Aici vin microbuze ce fac naveta în Italia. Ieri la amiază, vreo zece oameni stăteau la coadă, aşteptând să-şi ia coletele de la cei apropiaţi şi, la rândul lor, să le trimită acestora genţi cu bunătăţi de acasă.
„Iată, vreau să-l bucur pe finul meu, care e la Milano. Am pus nişte peşte sărat, afumături, brânză, bomboane de la „Bucuria" şi, desigur, nişte tulburel din beci de la naşul", ne spune Lidia (50 de ani), de la Vadul lui Vodă.
Igor a venit tocmai de la Rezina pentru a trimite un pachet pentru mama sa care lucrează de şapte ani la Parma, în Italia. „I-am pus de toate, chiar şi varză murată şi mărar uscat, pentru sarmale. Plus nişte medicamente, care la noi sunt mai ieftine", detaliază Igor. Nu pleacă nici el cu mâna goală. „Mama mi-a trimis, ca de obicei, cafea, spaghetti, prosciutto şi parmigianno (specialităţi italieneşti de carne şi caşcaval - n.r.). Plus un limoncello (lichior de lămâie) şi un panettone (cozonac), căci e Crăciunul", se laudă tânărul.
Conţinutul genţilor este verificat minuţios de angajaţii firmei transportatoare. „Îi credem pe cuvânt, dar nu strică să ne convingem că printre bomboane şi salam nu s-a rătăcit vreun pacheţel cu iarbă (marijuana - n.r.), ca să nu avem «surprize» la vamă", explică Gheorghe Cerescu.