Pentru masa de Crăciun v-aţi propus să gătiţi ceva inedit? Maestrul-bucătar Antonio Passarelli ne propune două reţete de feluri principale, cu mai puţine calorii, şi mai ales „mâncaţi cu măsură, nu exageraţi".
Ce v-a împins să alegeţi meseria de bucatar?
A.P.: Am ales meseria asta pentru că n-am avut încotro. Glumesc... Am ales-o, pe de-o parte din întâmplare, şi, pe de altă parte, din dragoste pentru bucătărie. De la 16 ani am început aventura în bucătărie... mai întâi cu spălatul vaselor... apoi am facut o pauză din anii '80 până în '91.
În anul 1991 terminasem facultatea de psihologie, însă am decis să mă întorc la prima mea dragoste, bucătăria. De fapt, am facut o pauză atât de mare deoarece, în perioada când începusem eu să gătesc, bucătăria italiană nu era nici pe departe ceea ce înseamnă ea azi. Era una de duzină, fără rafinament, nu-ţi oferea nici o
satisfacţie.
Ati regretat alegerea?
A.P.: Niciodată. Absolut deloc.
Recomandaţi această meserie?
A.P.: Din păcate, nu se poate recomanda... Trebuie să fii pasionat de bucătărie, acesta nu e un serviciu cu normă, ci este unul pe care îl ai în permanenţă cu tine. Trebuie să lucrezi tot timpul. Dacă nu ai o atitudine naturală, bucătăria fără dragoste este egală cu zero. N-ai simţit nimic, nu faci asta...
Sunteţi familiarizat cu bucătaria mai multor ţări. Ce ne recomandaţi să încercam? Ce-ar fi indicat să evităm?
A.P.: Eu nu sunt pentru lucruri de evitat în bucătărie. În cazul în care nu avem niciun fel de afecţiune care să ne interzică anumite alimente, nu consider că trebuie evitat sau eliminat ceva din bucătărie. Sugestia mea este: mâncaţi cu măsură, nu exageraţi. A mânca 50 g de slăninuţă, o dată la câteva săptămâni, nu reprezintă o greşeală. A abuza de ea, da. Întotdeauna aveţi grijă să nu exageraţi. Atenţie şi la lichide... NU este corect să recomanz