Banii sunt cei care au determinat pozitia Frantei si Germaniei fata de Romania, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. "Am intrat in clubul elitist Uniunea Europeana (...) unde dicteaza cei mai puternici". Declaratia vine de la fostul ministru al Controlului in Guvernul Nastase, Ionel Blanculescu, ce a precizat intr-un interviu acordat RFI ca in spatele scrisorii transmise de cele doua state stau cateva licitatii din Romania din care companii gigant din Franta si Germania au fost "rejectate". Francezii de la Vinci au fost respinsi de doua ori din Romania, iar o companie germana a fost exclusa de la Cernavoda, in favoarea "unei firme de apartament", acuza Blanculescu. Potrivit acestuia, compania germana a sesizat CSAT-ul, care a pornit o investigatie in urma careia a anuntat ca interventia sa este "corecta".
"Acest tratament, pe plan international, inseamna si o jignire la nivelul unui astfel de lider mondial. Acest tratament nu ramane fara urme", sustine fostul demnitar, care acum se prezinta drept consultant financiar.
I. Cazul Cernavoda si CSAT-ul. Compania germana trasa pe linie moarta - o problema de siguranta nationala
"Liderul mondial in domeniul furnizarii de amortizoare de soc pentru centralele nucleare vine din Germania. Este cel care a prevazut la Cernavoda reactoarele 1 si 2 cu amortizoare nucleare. (...) Aceasta companie a fost exclusa de la furnizarea in continuare de amortizori de soc si bineinteles in locul ei a castigat o firmulita de apartament din Bucuresti, care are o cifra de afaceri de un milion de euro si care se ocupa de reabilitarea si intretinerea scarilor rulante de la metrou", a declarat Blanculescu. Acesta a explicat ca amortizorii pusi la dispozitie de compania germana "tin toata centrala astfel incat la orice fel de variatie din diverse cauze, inclusiv cutremur, sa nu sara in aer, sa nu produ