100 de grame de cârnaţi pot avea până la 500 de kilocalorii, aceeaşi cantitate de caltaboş - 400 de kilocalorii, iar friptura de porc poate "urca" până la 1.000 de kilocalorii
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că în perioada sărbătorilor de iarnă riscăm să mâncăm de patru ori mai mult decât necesarul zilnic. "Dacă într-o zi obişnuită o femeie ar trebui să consume, în medie, 2.000 kcal, iar un bărbat 2.500 kcal, la masa de Crăciun putem consuma până la 8.000 kcal", precizează specialistul.
Medicul nutriţionist a calculat pentru gândul câte kilocalorii ascunde fiecare preparat tradiţional. Astfel, 100 de grame de cârnaţi obişnuiţi, preparaţi din carne de porc sau oaie, au între 300 şi 500 kilocalorii.
Caltaboşul, preparat din orez şi organe, ajunge până la 200-400 kilocalorii/porţie de 100 de grame. Tradiţionalele sarmale de Crăciun, care au în compoziţie de obicei carne de vită sau porc şi, mai rar, pasăre, conţin 250-500 kilocalorii la suta de grame. Aceeaşi cantitate de friptură de porc slabă numără 200 kilocalorii, în timp ce o porţie de friptură împănată ajunge la 500 kilocalorii. Dacă ne gândim, totuşi, că o bucăţică de 100 de grame de carne nu este suficientă, o porţie mai zdravănă de friptură de porc va avea aproximativ 1.000 kilocalorii.
O bucăţică de 100 de grame de tobă, preparată din cap şi picioare de porc, are 300-500 kilocalorii. Nici piftia nu face rabat. Alimentul, care are în compoziţie şorici, cap şi picioare de curcan sau porc, tinde sa ajungă la 200-500 kilocalorii/ porţie de 100 de grame.
Două felii de cozonac echivalează cu o friptură de porc
Nutriţionistul Mencinicopschi subliniază faptul că dulciurile "ascund" multe kilocalorii. "Două felii de cozonac pot avea până la 500 kilocalorii, mai ales dacă desert