După ce, în 2009, Sud-Est Production a lansat "Miscellanea" şi "Fluture în lesă de aur", două CD-uri din Colectia de autor "Mari actori romani", avându-i ca protagonişti de Radu Beligan, respectiv Mircea Albulescu, azi a venit rândul unui alt "monstru sacru" al teatrului românesc să se bucure, alături de cunoscuţi, de această infimă recunoaştere. Maestrul Ion Lucian (86 de ani), e vocea celui de-al treilea CD, intitulat "Taclale", care cuprinde 23 de piese, reprezentând povestiri, fabule, confesiuni şi memorii, un material amintind de parfumul teatrului radiofonic ale căror texte aparţin prolificului om de teatru. Vocile, care îi vor încânta pe ascultători, aparţin Maestrului şi Paulei Lucian Sorescu, soţia sa.
Cu această ocazie, venerabilul actor, care a debutat în teatru acum mai bine de 70 de ani şi a avut succes ca interpret, regizor, director de instituţii sau realizator de piese, a acordat un interviu pentru Libertateaîn care a vorbit despre trecutul, prezentul şi viitorul teatrului românesc.
Domnule Lucian, cum vi se pare acum, privind retrospectiv, îndelungata dumneavoastră carieră?
Vreau să spun că am avut un destin fericit, drumul parcurs e de invidiat. Puţini colegi de-ai mei au avut fericirea să parcurgă şapte decenii minunate, să se bucure de o astfel de împlinire caldă, de succes... Puţini au străbătut patru continente sau au înfiinţat trei teatre, aşa că, la fiecare clipă de amintire, am şi un prilej de bucurie. Dar satisfacţiile sunt tot mai puţine în prezent.
Din ce cauză sunteţi dezamăgit de prezent?
Climatul ostil adresat culturii din prezent, pe mine mă oripilează, mă disperă. Mă refer la situaţia teatrului Excelsior în mod special, dar şi a teatrului românesc în mod general. Nu am reuşit să spargem imbecila mentalitate că arta nu produce nimic. S-a înrădăcinat această mentalitate din timpul comunismului: actoru