MARŢI, 28 DECEMBRIE Cartea „Un secol cu Neagu Djuvara“, de George Rădulescu, va fi distribuită împreună cu „Adevărul“, la preţul de 14,95 lei. În cea mai recentă apariţie a Editurii Adevărul, istoricul şi omul de cultură Neagu Djuvara evocă episoade din propria viaţă, care acoperă aproape un veac.
Personalitatea lui Neagu Djuvara este excelent surprinsă în cele 224 de pagini care au rezultat în urma discuţiilor de peste 12 ore avute de jurnalistul George Rădulescu cu celebrul istoric. În plus, din filele acestui volum se poate reconstitui o lume apusă, aceea a României de dinainte de instalarea comuniştilor.
Bucureştiul copilăriei lui Neagu Djuvara este, desigur, unul cu totul diferit de cel pe care-l cunoaştem astăzi: „Mă trezeam dimineaţa în zgomotele străzii, care erau tipice în vremea aceea şi atât de deosebite de cele de astăzi. Mai întâi, mirosul străzii era miros de bălegar fiindcă mai erau căruţe şi trăsuri. Dimineaţa devreme, chiar înainte de opt, începeai să auzi vânzătorii ambulanţi: «Hai la iaurturi! Lapte covăsit!». Venea cel cu zarzavaturi, cel cu gaz-benzin. Nu-ţi mai spun de ovreiul care striga: «Haini vechi, haini vechi cumpărăăăm!». Dar cea care mă fascina era ţiganca cu flori. O vedeam cu fustele alea care fluturau în jurul ei, strigând: «Hai la lalele, garoafe şi anatiiite!». În loc de narcise zicea «anarcise», iar eu înţelegeam «anatite»".
Istoricul de 94 de ani evocă şi o figură pitorească din vremea aceea, care a intrat apoi în folclor - Miţa Biciclista, în casa căreia a locuit la un moment dat: „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar - o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea - în anii '20 -, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Aşa fusese poreclită Miţa Biciclista. Făcuse avere şi una dintre casele ei era cea în care am locuit noi".