Profesorul italian D'Autilia se misca in jurul catedrei, avand grija sa vorbeasca tot timpul in microfon. Vorbele ating usor peretii aulei Facultatii de stiintele Comunicarii din Teramo, risipindu-se printre studenti. Faptul pe care-l relateaza starneste curiozitatea. Incep vociferarile, cu velocitatea caracteristica italienilor.
"Proiectul despre care va vorbesc a fost conceput de cativa studenti de la Jurnalism. Punctul lor de pornire l-a constituit uciderea unei infirmiere romance, la Roma. Studentii si-au propus, plecand de la acest incident, sa-i zicem tragic, sa construiasca un site pe care sa-l populeze cu informatii despre emigrantii romani din Italia.
Ei au intreprins o serioasa ancheta jurnalistica, insotita de o documentare minutioasa, riguroasa.Nu o sa va vina sa credeti cate informatii noi au descoperit.
Cercetand cu atentie, au aflat ca Romania are o cultura. Ca limba romana face parte dintre limbile latine. Sunt descoperiri uluitoare! Lucruri nestiute. Si ce e cel mai surprinzator, ca Romania este in Uniunea Europeana. Pe cand majoritatea credeam ca este o tara extracomunitara".
Un hohot colectiv de ras. Astfel, realizez de ce toti italienii pe care ajung sa-i cunosc ma intreaba curiosi cum e sa fii perchezitionat la frontiera? Le raspund ca nu m-a controlat nimeni, ca nu am pasaport si ca am venit pana in Italia fara sa fie nevoie sa ma legitimez. Ca nu exista granite si ca Romania este membra UE si asta din 2007.
Imaginea unei zone pustiite de praf, saracie si intuneric, parca un loc uratit de razboaie, populat de fiinte neinstruite, semianalfabete, incapabile sa depaseasca statutul de badante, colf, adetta di pulizie (lb. rom. "ingrijitor", "muncitor necalificat", "femeie de serviciu") s-a infipt in mintea italianului.
Cum sa o fac sa dispara, cand autodeclarata reprezentanta a