Pregătite după reţetele tradiţionale, cele două produse sunt nelipsite de pe masa de Cărciun. Platourile ţărăneşti, cu preparate din carne de porc, murăturile, cozonacul sau hencleşul, alături de ţuică de casă şi vin, vor completa meniul din ziua Naşterii Domnului.
CITIŢI ŞI:
Ce poţi face de Crăciun în Sibiu
Vezi programul hipermarketurilor din Sibiu, de sărbători
Cum circulă autobuzele în Sibiu şi spre Păltiniş de Sărbători
În casele sibienilor, pregătirile sunt în toi, pentru masa de Crăciun. După zeci de zile de post, gospodinele şi bucătarii pun la punct ultimele detalii, pentru a avea o masă cât mai îmbelşugată. Şi cum sărbătorile de iarnă nu au niciun farmec, dacă pe masă nu există un platou cu tradiţionalele sarmale, oalele clocotesc în mai toate casele, răspândind un miros îmbietor.
Afumătura, baza pentru sarmale
Nicu Boroş lucrează ca bucătar de 11 ani şi nici nu concepe ca, pentru masa de Crăciun, să nu gătească bunătăţile în foi de varză. Le pregăteşte de fiecare dată cu o zi sau două înainte de sărbătoarea Crăciunului şi îşi încântă familia şi invitaţii, în zilele de sărbătoare. Şi pentru ca preparatul să fie cu adevărat delicios, sibianul foloseşte de ani buni aceeaşi reţetă. Secretul, spune acesta, stă în pieptul sau coasta afumată, de porc, care dau un gust aparte produsului final. „ Iarna, sarmalele se fac puţin mai grase, mai consistente decât vara. Tocmai de aceea, afumătura este cea care îi oferă gustul deosebit şi nu poate lipsi“, explică bucătarul. În plus, foloseşte de fiecare dată cimbru, un ingredient nelipsit în Ardeal.
„ Sarmalele se fac din carne tocată de porc, cu orez puţin fiert, sare şi piper, dar şi cimbru, care îi oferă o aromă deosebită. În plus, iarna folosim varza murată, spre deosebire de anotimpul cald, când sarmalele sunt făcute cu varză dulce“, adaugă Nicu Boroş.