Doar în România înainte de Crăciun cumpărăm produse mai scumpe decât în alt sezon, în special alimente. Cu excepţia câtorva promoţii în supermarketuri, preţurile alimentelor de la noi sunt comparabile cu cele din Europa. GdS a efectuat o analiză a preţurilor la câteva alimente de bază în mai multe ţări europene. Plătim mâncarea la fel ca ei. Doar veniturile sunt diferite.
Cât de scumpă este mâncarea din România ştie toată lumea. Că ea se scumpeşte mai ales de Sărbători, ne-a confirmat până şi Institutul Naţional de Statistică (INS), care a arătat săptămânile trecute cum alimentele s-au scumpit în toată ţara în ultima perioadă. De vină ar fi TVA-ul mărit astă-vară de la 19% la 24%, spun comercianţii, în timp ce producătorii, la rândul lor, dau vina pe comercianţi. Oricare ar fi motivele scumpirii, realitatea este că românii scot din buzunar pentru mâncare poate chiar mai mult decât europenii, care au salarii medii de peste 1.200 sau chiar 2.000 de euro pe lună, faţă de 300 de euro câştigaţi lunar de români. GdS a analizat comparativ preţurile din câteva supermarketuri din România, Italia, Portugalia, Germania şi Austria (în aceste state preţurile erau similare), la câteva alimente de bază. Am încercat să comparăm preţurile minime şi medii ale produselor din oferte. Cum era de aşteptat, europenii cumpără anumite produse alimentare mai ieftin decât noi sau la preţuri sensibil mai mari, la unele produse de bază. Am studiat ofertele hipermarketurilor din străinătate valabile începând cu 13 decembrie. Pentru a face mai uşor comparaţia, am transformat preţurile româneşti din lei în euro.
Zahăr scump de România
Cei care merg la cumpărături în străinătate îşi pot umple coşul cu alimente şi pot plăti mai puţin decât în România. Astfel, dacă în ţara noastră, la real-, de exemplu, orezul este 1,34 euro pe kilogram, în Lidl Italia kilogramul