Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind ordonanţa creditelor populaţiei, cu modificările cuprinse în raportul suplimentar elaborat miercuri de Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a declarat că proiectul de lege pentru aprobarea OUG 50/2010 a fost adoptat cu 134 de voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 12 abţineri. Comisia de Buget-Finanţe a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind că Ordonanţa nu se aplică contractelor în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată, care rămân zero, că refinanţarea se negociază şi că CAR-urile nu intră sub incidenţa actului.
Vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, deputatul PDL Adrian Niţu, cel care a condus lucrările comisiei în absenţa deputaţilor din opoziţie, a declarat în raport că a fost modificată prevederea referitoare la obligativitatea băncii de a refinanţa, fără costuri, creditele, stabilindu-se ca banca să poată refinanţa un credit, în urma analizei clientului, negociind posibilităţile de refinanţare.
Întrebat ce stabileşte raportul suplimentar referitor la actele adiţionale, Niţu a spus că s-a decis ca toate contractele care au fost semnate să rămână în vigoare, iar cele care au fost intrate în vigoare conform legii să rămână în vigoare, cu excepţia dată de situaţia în care sunt atacate fie de client, fie de bancă, caz în care urmează să se renegocieze contractul.
Comisia Europeană este cu ochii pe Ordonanţă
Miercuri, la Parlament, premierul Emil Boc a declarat că Comisia Europeană a transmis Guvernului o scrisoare prin care solicită informaţii legate de OU 50/2010 privind contractele de credit pentru populaţie, demers care reprezintă o etapă preliminară declanşării procedurii de infringement. "Există o scrisoare administrativă prin care se solicită informaţii, este o etapă