În această seară se umblă cu Brezaia pe la ferestre şi cu „Bună dimineaţa!“ Păstrate de sute de ani şi transmise din generaţie în generaţie, cele mai fastuoase şi răspândite colinde din judeţul nostru sunt cele legate de Crăciun şi Anul Nou.
În zonele în care încă se păstrează tradiţia -Mostiştea, Lupşanu, Radu Vodă, Plevna şi Gălăţui- colindele de dinainte de Crăciun, atât cele de fereastră, cât şi Plugul, sunt însoţite de ,, moşul de turcă’’. „Acesta este, de fapt, un bărbat care poartă o mască de tiugă, un cojoc lung cu blană pe faţă, încins cu o centură de talăngi şi o bâtă în mână. Masca este confecţionată dintr-o tiugă decorată cu material, cum ar fi aţa de urzică, coceni de porumb, boabe de fasole, pene şi fulgi, samânţă de dovleac, păr din coamă de cal“, ne-a declarat Alina Paul muzeograf.
Sărbătorile durează o lună
Obiceiurile calendaristice şi cele legate de viaţa de familie sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiţionale, iar datinile s-au păstrat până în zilele noastre, cu mici diferenţe de la sat la sat. Specialiştii în etnografie spun că în Bărăgan, ca de altfel în toate regiunile ţării, sărbătorile de iarnă încep cu Sf. Nicolae, pe 6 decembrie, şi se termină pe 7 ianuarie de Sf. Ion.
Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi