Aflat în vacanţă în Hawaii, Barack Obama a fost acuzat de grupuri ecologiste că a eşuat în asigurarea supravieţuirii urşilor polari după ce administraţia sa a refuzat să declare acest mamifer pe cale de dispariţie.
SUA au "sacrificat realitatea ştiinţifică din oportunism politic" şi "au făcut o surpriză neplăcută urşilor polari de Crăciun", a acuzat într-un comunicat Kassie Siegel, din cadrul centrului pentru diversitate biologică, potrivit Agerpres.
În replică la o acţiune juridică declanşată împotriva sa, Agenţia americană a pescuitului şi a vieţii în sălbăticie a recunoscut miercuri că schimbările climatice reprezintă "ameninţări grave" pentru urşi întrucât fac să dispară habitatul lor arctic, prin topirea gheţarilor în Alaska.
Agenţia a refuzat însă să declare cel mai mare carnivor terestru "în pericol de dispariţie", ceea ce ar fi putut antrena crearea de rezervaţii naturale în zone bogate în hidrocarburi. "Îmi imaginez că dacă un buldozer este pe cale să vă demoleze casa, sunteţi numai 'ameninţaţi'", a declarat ironic Andrew Wetzler, din cadrul Consiliului pentru apărarea resurselor naturale.
Washingtonul a anunţat în urmă cu un an crearea în Alaska a unei zone de 484.000 metri pătraţi în care orice proiect care ar putea avea un impact asupra modului de viaţă al urşilor polari ar trebui să facă obiectul unei examinări minuţioase.
Crearea acestui spaţiu nu înseamnă încetarea forajelor petroliere şi a altor activităţi de acest gen. Dar ea permite identificarea "zonelor geografice ale căror caracteristici sunt esenţiale pentru salvarea urşilor şi care impun o administrare şi o protecţie specială", mai precizează Agenţia pentru pescuit şi viaţa în sălbăticie.
În Arctica se află echivalentul a 90 de miliarde de barili de petrol şi enorme rezerve de gaz, în majoritate în ocean, conform Institutului geofizi