Régis Jauffret este unul dintre marile nume ale literaturii franceze contemporane, fiind cunoscut şi în spaţiul românesc prin cele doua romane traduse anterior. Poveste de iubire (trad. de Dragoş-Ionel Jipa, Ed. Corint, 2007) şi Case de nebuni (trad. de vasile Savin, Ed. RAO, 2007). Născut la Marseille în 1955, Régis Jauffret sa afirmat în literatura franceză prin romanele Univers, univers (2003), distins cu Premiul Décembre, şi Asiles de fous (2005), distins cu Premiul Femina. În 2007, lucrarea sa, Microficţiuni, a fost distinsă cu Premiul France Culture/ Télérama şi Premiul Xavier Forneret.
Microficţiuni este o culegere de proză scurtă, aşa cum indică şi titlul, conţinând 500 de texte a câte o pagină faţă-verso fiecare. Deşi nu sunt traversate de un fir narativ comun, cele 500 de proze scurte alcătuiesc o vasta frescă a lumii contemporane, evidenţiind viciile, dar şi calitatea umană a unei societăţi în degradare. Volumul abordează teme tabu precum sexualitatea, relaţiile de cuplu ostile sau stranii, paternitatea şi maternitatea privite cu răceală, fără clişee, greutatea de a accepta îmbătrânirea etc.
Alzheimer izolat fonic
Neurologul mi-a confirmat azi după-amiază că am maladia Alzheimer. Mi-a prescris medicamente care îi vor încetini evoluţia în următorii doi ani. Câns m-am întors acasă, soţia m-a prevenit că nu se va ocupa de mine. Trebuie să spun că de la cincisprezece ani nu mă mai iubeşte, şi că rămân totuşi cu ea pentru că nu pot renunţa la această casă, cumpărată în rate, pe care tocmai le-am terminat de plătit. S-a supărat pe cei doi copii ai noştri, n-am ştiut niciodată de ce. Dar mi-a interzis să intru în contact cu ei. Mă tem de ea, pentru că, atunci când e mânioasă, mă şi loveşte. Nu mi-a trecut niciodată prin minte să o lovesc şi eu, căci mi s-ar părea că dau în mama.
Ocupă parterul şi primul e