Analistul politic german Werner Weidenfeld exclude faptul ca un esec al Bulgariei sau Romaniei de a adera la spatiul Schengen ar influenta procesul de aderare al celeilalte tari. "Fiecare tara va fi evaluata foarte exact. Nu exista nicio influenta a unei tari asupra celeilalte", declara Weidenfeld, profesor de stiinte politice la Munchen University si membru al Centrului pentru Strategie si Studii Internationale, intr-un interviu publicat vineri de agentia bulgara de stiri Novinite.
Intrebat daca opozitia Germaniei fata de aderarea Bulgariei la Schengen in martie 2011 este influentata de problema expulzarii romilor din Franta, expertul a spus ca "atitudinea Germaniei nu este afectata de atitudinea Frantei fata de minoritatea roma. In Germania, Parisul a fost criticat aspru pe aceasta tema".
Totodata, expertul german a tinut sa sublinieze ca problema apartenentei de a fi o parte a zonei de libera circulatie din Europa nu este o chestiune de bunavointa sau antipatie, de emotie si de atmosfera. Se pune problema de a verifica intr-un mod rezonabil probleme complexe.
Despre afirmatiile lui Borisov - care a declarat recent ca aderarea la Schengen ar putea esua, pentru ca multe state sunt invidioase pe progresele Sofiei - expertul a spus ca aceste lucruri "nu corespund realitatilor europene".
Franta si Germania au cerut oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi ''prematura'' daca ar avea loc in martie 2011. Analistul politic german Werner Weidenfeld exclude faptul ca un esec al Bulgariei sau Romaniei de a adera la spatiul Schengen ar influenta procesul de aderare al celeilalte tari. "Fiecare tara va fi evaluata foarte exact. Nu exist