Craciunul este perioada cea mai frumoasa din an, cand ne amintim de copilarie, ne bucuram de cadouri, colinde si zapada(cand e cazul), ne intalnim cu prietenii si familia, incercam sa uitam de griji si probleme. Pentru ca vraja sa nu dispara si sa simtim spiritul acestei sarbatori este important sa avem mare grija si la alimentatie, la ce consumam si mai ales in ce cantitati.
Specialistii in nutritie spun ca in general, dupa Sarbatori, "castigul" ponderal este de 3 pana la 6 kg. Asa ca mare grija, efortul depus peste an nu trebuie sa fie in zadar. Nimeni nu isi doreste la inceput de ianuarie sa aiba probleme cu cantarul, asa ca e bine sa avem mare grija ce mancam, dar mai ales in ce combinatii.
Medicul nutritionist Ligia Alexandrescu a declarat pentru Ziare.com ca disconfortul gastrointestinal, specific acestei perioade, este foarte simplu de evitat daca sunt respectate anumite reguli de alimentatie. Cei care tin cont de ele se pot rasfata fara probleme si cu cele mai delicioase preparate de sezon.
Sarbatorile presupun mese copioase si consum de alcool. Tocmai de aceea este obligatoriu ca recuperarea ulterioara sa se faca printr-o dieta usoara, bogata in fructe, legume proaspete si multa apa, precum si plimbari in aerul puternic al iernii, mai spune Ligia Alexandrescu.
Medicul nutritionist ofera cititorilor Ziare.com si cateva sfaturi pentru a trece cu bine de Sarbatorile de iarna.
1. Un rol important o are divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora. Astfel, trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara, inainte de a veni cu o alta "avalansa". In aceste conditii riscul indigestiei va fi diminuat.
2. Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare.
3. Atentie la marimea portiei -