O echipă de geologi de la institute specializate din Bucureşti şi Cluj au analizat situaţia şi ai stabuilit cauzele producerii fenomenului. Experţii geologi susţin că surparea nu se mai propagă în zona blocurilor. Aseară fost reluată alimentarea cu gaz, energie şi telefonie.
UPDATE ORA 12.00: „Martorii“ (plăcuţe de sticlă) montate de geologi deasupra fisurilor în asfalt dovedesc că mişcarea faliilor a încetat. „Viaţa reintră în normal. În zonă este asigurată paza. Magazinul Plus s-a dărâmat cu tot cu bunuri. Poliţiştii trebuie să se asigure că nu va pătrunde nimeni în zonă pentru a sustrage bunuri şi să se întâmple vreo nenorocire. Apa este rece, ar produce imediat şoc termic, care ar duce la moarte“, a spus primarul Augustin Drăguţ.
200.000 de lei ar fi necesari pentru refacerea structurii drumului afectat.
CITIŢI ŞI:
Alba: UPDATE FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină
Alba: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi
Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater
Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“ Locuitori din Ocna Mureş: „Avem un oraş distrus! Cine va mai sta aici?“
UPDATE ORA 11.20: Augustin Iosif Drăguţ, primarul din Ocna Mureş a precizat că experţii veniţi de la Bucureşti şi Cluj-Napoca au stabilit că dezastrul a pornit de la o fisură între cele două sonde de exploatare aflate în imediata apropiere a magazinului Plus.
„A fost o prăbuşire pe verticală a pământului. Jos la 260 de metri şi la 463 de metri adâncime s-a produs o fisură între cele două sonde de exploatare. Acest lucru a dus la prăbuşirea unei camera de sondaj în urma căreia s-a produs o presiune care a ieşit la suprafaţă. S-a produs un crater de 13 metri