Românii care vor intra în şomaj de anul viitor vor avea parte de un ajutor mai mic de la stat şi nu vor mai putea refuza nicio ofertă de muncă. Sursa: REUTERS
Condiţii mai stricte pentru a menţine calitatea de şomer, dar şi o indemnizaţie mai mică, pentru a încuraja întoarcerea şomerilor pe piaţa muncii şi, mai ales, pentru a asigura resursele financiare necesare continuării plăţilor către cei care au rămas deja fără job.
Acestea sunt principalele modificări pe care executivul le-a adus la legea şomajului, generate de lipsa resurselor la bugetul statului.
Concret, cei care vor ajunge şomeri şi vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj nu vor mai primi 75% din valoarea salariului minim pe economie, de 600 de lei, ca în prezent, ci 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 de lei, pentru cei care au cotizat cel puţin un an înainte, potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
În plus, ca şi până acum, la suma rezultată se va adăuga un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut încasat de şomer în ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.
Iar raportarea la acest indicator social de referinţă, care a rămas în ultimii trei ani la 500 de lei, se va face şi în cazul absolvenţilor de învăţământ care nu-şi găsesc un loc de muncă, ei urmând să primească 250 de lei pe lună, timp de şase luni.
Pierdere dublă pentru şomerii din 2011
Ceea ce înseamnă că viitorii şomeri vor pierde de două ori în urma aplicării modificărilor executivului. Astfel, dacă un şomer primeşte acum minimum 450 de lei ajutor de şomaj, la anul, acest sprijin financiar va fi de 375 de lei.
Însă, dacă s-ar fi păstrat acelaşi sistem de raportare la valoarea salariului minim pe economie, în 2011 şomerii ar fi primit chiar mai mult de 450 de lei, în condiţ