Mai mulţi senatori democrat-liberali au iniţiat un proiect de lege prin care să fie instituită pe o perioadă de trei ani o taxă de solidaritate de 2,5% din profitul băncilor, banii urmând să acopere o parte din deficitul bugetului asigurărilor sociale. Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat după ce a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.
Propunerea vine într-un moment în care profiturile băncilor se află în scădere, multe dintre acestea înregistrând chiar pierderi substanţiale din cauza costurilor ridicate cu creditele neperformante.
"Probabil în primul an s-ar strânge câteva zeci de milioane de lei din această taxă, dar în timp lucrurile nu vor merge deloc bine pentru că marja de profitabilitate a băncilor, şi nu în cazul băncilor locale, va scădea foarte mult în următorii ani. Nu este o soluţie care să adreseze problema deficitului structural al bugetului asigurărilor sociale", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Statul ar putea strânge circa 50 de milioane de lei din taxarea suplimentară a băncilor, în condiţiile în care bugetul pe 2010 prevede după ultima rectificare venituri de 320 de milioane de lei din impozitul pe profitul băncilor, ceea ce înseamnă că profiturile cumulate ale băncilor care vor rămâne pe plus vor fi de 2 miliarde de lei.
La nivel agregat sistemul bancar va înregistra o pierdere anul acesta, în condiţiile în care după primele zece luni pierderea cumulată a fost de 475 de milioane de lei. Mai multe bănci înregistrează însă în continuare profit după standardele locale de raportare (RAS), adică profitul luat în calcul de Ministerul de Finanţe la stabilirea impozitului.
Discuţii privind taxarea suplimentară a instituţiilor de credit au existat anul acesta atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel individual în mai multe state membre, fără a se ajunge însă la o abordare c