In intreaga Uniune Europeana, a inceput un conflict major, intre cei ce se deplaseaza cu vehicole cu motor, si cei ce folosesc bicicletele, scrie ziarul spaniol El Pais.
Cresterea numarului fatalitatilor rutiere, in care victimele sunt biciclisti, a facut multe municipalitati sa interzica accesul bicicletei pe marile bulevarde si pe cai rutiere interurbane.
Cuplat cu un program de educatie rutiera al biciclistilor, se spera ca actiunile politiilor locale vor putea scade numarul total al victimelor.
In unele centre turistice, cum ar fi o parte a Berlinului, zona de faleze din Amsterdam si Barcelona, multe strazi sunt complet inchise traficului rutier auto, rezervand o buna parte din drumuri pentru biciclete, in exclusivitate.
Bineinteles, populatia locala e furioasa, din moment ce multi oameni sunt fortati, prin edicte municipale, sa-si lase automobilele la kilometri de casa, devenid prada hotilor si a vandalilor.
Argumentul principal pentru mentinerea acestei separari intre biciclete si automobile este statistica accidentelor din ultimii trei ani, cand peste 45% dintre morti fusesera biciclisti.
Ziarul dezvaluie ca Federatia Europeana de Ciclism, care, de peste zece ani, si-a deschis participarea tuturor posesorilor de biciclete, a devenit un lobby pentru biciclistii Europei. Aceasta organizatie ofera servicii legale gratuite membrilor ei, reduceri in hoteluri etc., pentru a pune presiuni pe statele si orasele care nu sunt destul de "prietenoase cu biciclistii".
De ce biciclete?
Ziaristul spaniol Pablo Leon se intreaba: "ce fel de afaceri urgente poate avea cineva, sa mearga cu bicicleta, pe polei sau ninsoare, prin locuri unde nici macar patru roti nu sunt sigure de aderanta la pavaj?"
Concluzia este ca, in principiu, biciclistii din Europa incearca sa-si flexe