Romania si Letonia sunt experimente controlate care arata ca politicile dure de austeritate vor aduce beneficii mai mari decat impactul negativ pe care scaderea veniturilor din taxe il are, potrivit unei analize din Financial Times.
Letonia a fost laudata pana acum pentru masurile "adevarate" de austeritate pe care le-a luat, dar Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA, atrage atentia ca si guvernul din Romania a luat, constient sau nu, masuri similare celor din Letonia, potrivit Financial Times.
Astfel, Letonia si Romania sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au scazut simultan salariile cu aproximativ 30%, au majorat TVA si au redus numarul angajatilor din sectorul bugetar cu aproape 20%.
Totusi, dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ei ridicata de consumul intern, rata relativ ridicata de sindicalizare, sindicatele activiste si rigiditatea pietei muncii arata ca experienta Romaniei este mai relevanta in discutiile privind programele mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.
Economistul roman atrage atentia ca situatia s-ar putea imbunatati pe termen lung, dar pana acum austeritatea nu a facut decat sa mareasca declinul, sa creasca somajul si a afectat puternic serviciile de baza.
"Cand politistii se revolta langa palatului Presedintiei, iar angajatii din Finante il iau ostatic pe ministru in urma unor reduceri salariale de-ti pica fata, cum s-a intamplat in toamna, in Romania, ar trebui sa fim probabil mai precauti in ceea ce priveste beneficiile masurilor de austeritate", noteaza economistul.
Romania si Letonia sunt experimente controlate care arata ca politicile dure de austeritate vor aduce beneficii mai mari decat impactul negativ pe care scaderea veniturilor din taxe il are, potrivit unei analize