In centrul galaxiei noastre se afla o gaura neagra de dimensiuni impresionante. Datorita unor cercetari recente, vom putea afla cum se va comporta ea in viitor.
Cercetatorii NASA au aflat cat de active au fost cele mai mari gauri negre din Univers in ultimele miliarde de ani. Potrivit Daily Galaxy, acum ei stiu cum se comporta gaurile negre super-masive si cum le pot clasifica dupa acest criteriu.
Se crede ca toate galaxiile au in centrul lor astfel de gauri negre foarte mari. Masa fiecareia este chiar si de miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui. Noile descoperiri arata ca ele au o activitate bizara: unele sunt hiperactive, altele sunt in stare de pasivitate.
Gaurile negre super-masive produc ceea ce se cheama "nuclee galactice active" (AGN), prin atragerea unei cantitati foarte mari de gaz. Acest gaz este incalzit pe masura ce este atras de gaura neagra si, astfel, el capata o intensitate luminoasa care poate fi observata cu ajutorul razelor X. NASA a folosit in acest scop un instrument special, numit Chandra X-ray Observatory.
Daryl Haggard, de la Universitatea din Washington, a declarat ca doar 1% dintre galaxiile care au masa Caii Lactee au in centrul lor gauri negre super-masive care sunt active. Gaura neagra din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se numeste Sagittarius A*. Prin masuratorile efectuate de telescoape de-a lungul anilor, s-a constatat ca ea prezinta o activitate foarte slaba.
Pamantul nu este in pericol din cauza acestei gauri negre, deoarece sistemul nostru solar este situat la o distanta destul de mare, intr-o "spirala" exterioara a galaxiei. Pe de alta parte, astronomii mai cred ca viata extraterestra din Univers, daca ar exista, este afectata mortal de exploziile unor supernove. In Universul observabil, 30 de supernove explodeaza in fiecare secunda.
In ce