Bihorenii sărbătoresc Naşterea Domnului în mod tradiţional, amintindu-şi datinile. Etnograful Crăciun Parasca, maestrul bucătar Dan Găvruţa şi preotul Olimpiu Todorean ne-au povestit despre Crăciunul de altădată.
Când nici vremea nu ţine cu Moş Crăciun, aducând vânt primăvăratic în loc de zăpadă, tradiţiile joacă un rol de două ori mai important, pentru cei care vor să simtă „atmosfera de Sărbători”. Etnograful Crăciun Parasca ştie totul despre modul în care se marca, în secolele trecute, Sărbătoarea Naşterii Domnului, în zona Bihorului. „În satele bihorene, repetiţiile pentru seara de Ajun începeau încă de la intrarea în Post”, a explicat Crăciun Parasca. Potrivit acestuia, colindele cele mai reprezentative pentru zona noastră sunt „Deschide uşa creştine”, „O, ce veste minunată” şi „Viflaime! Viflaime”.
„Specifice judeţului Bihor sunt însă Colinda Vânătorului, Colinda Sfântului Nicoară şi Colinda Fetelor Mari, pentru fetele de măritat”, a spus etnograful. Tot acesta povesteşte că, în copilăria sa, mergea la colindat cu Steaua sau purtând pe braţe o bisericuţă din lemn. Dacă, în prezent, micii colindătorii se aşteaptă să primească bani de buzunar sau măcar bomboane de pom, în trecut colindele lor erau răsplătite cu mere şi nuci. „Foarte rar, în cazuri speciale, se dădeau câte doi bănuţi”, a mai spus Parasca.
Cu sărmăluţe „bihoreneşti”
Pe masa de Crăciun, bihorenii trebuie să aibă sărmăluţe făcute cu amestec de carne de porc şi de vită, la care se adaugă afumături tocate. „Peste carne se pune orez, sare, piper, boia, ceapă şi, neapărat, cimbru”, a spus Dan Găvruţa, bucătar orădean specializat în mâncăruri tradiţionale bihoreneşti. „Compoziţia se pune în frunze de varză murată, se rulează şi se înveleşte apoi fiecare sărmăluţă, în felii de bacon”, mărturiseşte bucătarul secretele sărmăluţelor aromate, ca pe vremuri.
Meni