Pentru a le face o bucurie copiilor, părinții apelează la serviciile Moșului deghizat. Firmele care închiriază Moși au avut de lucru în această perioadă. Petrecerile private sau spectacolele de la grădinițe și școli au fost evenimentele de la care el nu a putut lipsi.
Octavian Bernevic (50 ani), din Bacău, a intrat în pielea lui Moș Crăciun în urmă cu foarte mulți ani, când fiica lui era la grădiniță. Este unul dintre cei mai vechi moși din oraș și spune că nu vrea să iasă la pensie prea curând. Și în acest an și-a postat un anunț pe internet iar ofertele nu au întârziat să apară.
"Oricum eu nu am serviciu așa că perioada asta îmi prinde foarte bine. Fac treaba asta de multă vreme și din suflet. Și banii sunt importanți dar dacă nu-ți place ceea ce faci nu-ți iese bine rolul. Eu sunt un moș cu barba naturală, așa că nu există riscul să fiu demascat", se laudă Octavian.
Bărbatul lucrează pe cont propriu și pentru o oră de împărțit cadouri cere 50 de euro. Suma este însă negociabilă și de cele mai multe ori tariful se rezumă la 100 de lei. Și în noaptea de Ajun le va duce copiilor cadouri.
"Am, câteva comenzi de la prieteni și clienți mai vechi. Le-am pregătit celor mici chiar și un colind, în afară de sacul plin cu daruri", a mai spus Octavian.
Candidați la Moș Crăciun
Și firmele de închiriere au avut agenda plină în această perioadă. Treaba lor a început cu mult timp înainte cu o preselecție pentru angajarea persoanelor potrivite pentru acest rol.
"Nu oricine poate fi Moș Crăciun. Trebuie să aibă tonalitatea adecvată, să iubească copiii, să știe să le vorbească și să aibă răbdare cu ei", ne-a spus Ana-Maria Chiriță, administratorul unei firme de profil.
Majoritatea Moșilor sunt de fapt studenți sau tineri fără slujbă care vor astfel să câștige un ban de sărbători. "Am aflat de la un prieten de acest job și mi-am spus de