Prejudecati, sacrificii in numele zeilor si rituri pagane. Multi nu ne-am gandit ca de aici vine Craciunul. Craciunul reprezinta, de fapt, un amestec de influente din ritualurile pagane, Biblie, sfinti, regi si scriitori.
Craciunul modern pe care il celebram acum isi are originea in ritualurile pagane antice si medievale. Acestea au fost reinterpretate pe continentul european si cel american, scrie Random History.
Craciunul modern a rezultat din festivalurile antice care erau tinute in timpul solstitiului de iarna. Oamenii de atunci agatau plante vesnic verzi pentru a-l incuraja pe Soare sa isi recapete puterea si ca simbol al vietii vesnice.
Simbolurile si practicile Craciunului modern pot fi intelese apeland la doua traditii pagane principale: cele din Roma antica si cele din Nordul Teutonic.
Paganii romani celebrau trei festivaluri importante la mijlocul iernii : Saturnaliile (17-23 decembrie), Kalendele (1-5 ianuarie) si Sarbatoarea Soarelui Invingator (25 Decembrie).
In preajma noului an, romanii isi ofereau unul altuia cadouri si agatau plante vesnic verzi. Oamenii petreceau si practicau un fel de jocuri, inversand rolurile: femeile se imbracau in barbati si invers, iar stapanii deveneau servitori.
Saxonii si alte triburi nordice il onorau pe Thor, zeul naturii, al fulgerelor si al razboiului. Acest lucru se petrecea in timpul solstitiului de iarna. Celebrarile tinute de ei purtau numele de Yule, Juul sau Jol. Ca si romanii, nordicii petreceau, dansau si faceau sacrificii in numele zeului. Ei credeau ca solstitiul de iarna elibereaza fantomele si demonii.
Craciunul si paganii
Craciunul a fost fixat pentru prima data oficial pe 25 decembrie de catre Iulius I, Papa al Romei in secolul al IV-lea. Crestinii nu erau multumiti de acest lucru, deoarece stiau ca este o sarbat