Nicio instituție nu-și asumă vina deflagrației iar responsabilitatea este pasată de la unii la alții. Cearta a pornit de la aerisitoarele de gaz astupate cu bitum, lucrare de asflatare pe care acum nimeni nu și-o mai asumă
Acuzațiile aduse de locatarii blocului 22 de pe strada Martir Horia, care susțin că explozia s-a produs din cauză că aerisitoarele de gaz erau acoperite cu bitum, au încins spiritele între primar, prefect și E.ON Gaz Moldova.
Primăria Bacău arată cu degetul acum înspre Constatin Scripăț, actualul prefect care, în 2004, atunci când s-a turnat afaltul, era viceprimar al municipiului. "Scripăț era viceprimar când s-au efectuat asfaltările. El avea atribuții clare pe sectorul de drumuri și a semnat recepția lucrării și tot el a efectuat și plățile către firme", a declarat Ionuț Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău.
Constantin Scripăț este dispus să afle cine se face răspunzător, chiar dacă Primăria îl pune și pe el pe lista vinovațlor. "Dacă eu a semnat așa ceva, voi da socoteală! Eu nu mă joc cu viața oamenilor. Nu mai țin minte ce am semnat și ce nu", a afirmat actualul prefect.
Locatarii au o altă versiune
În schimb, locuitorii cartierului își amintesc cum, în urmă cu aproximativ trei ani, o firmă care efectua lucrări de asfaltare pe străzile dintre blocuri a astupat aeristoarele de gaz. "Îmi amintesc perfect că pe aleea principală, la nici zece metri de imobilul care a sărit în aer, erau patru aerisitoare de gaz. Ele au fost astupate în urmă cu trei ani, când s-a asfaltat strada", spune Albert Zaharia (63 de ani), care locuiește la scara vecină.
Omul crede că vinovată de situație este atât firma E.ON Gaz Moldova, cât și Primăria Bacău. "Cei de la E.ON nu au venit niciodată să verifice răsuflătorile iar Primăria a asfaltat fără să țină cont de ele", mai spune bărbatul.
Primăria neagă cu vehemenț