Guvernul a dispus înfiinţarea în cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica în raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel încât să permită şi impozitarea veniturilor "de natură necunoscută", potrivit NewsIn.
Prin amendarea Codului Fiscal se urmăreşte fiscalizarea unor venituri nedeclarate de către o persoană fizică, venituri a căror natură nu este depistată prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de către respectiva persoană. "Persoanele fizice care nu şi-au declarat veniturile, iar în momentul controlului inspecţia fiscală nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%", a anunţat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.
Astfel, inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite până acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneşte de la premisa că orice cheltuială are o sursă care trebuie, în consecinţă, impozitată. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac încasări şi plăţi, dar nu declară venituri. În al treilea rând, metoda patrimoniului va fi folosită pentru persoane care nu au declarat venituri, "dar are elemente de creştere de avere".
Ialomiţianu a precizat că impozitarea va fi făcută doar dacă organele fiscale vor putea proba existenţa unor cheltuieli nejustificate prin prisma veniturilor. "Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari. Dacă se constată că diferenţa dintre veniturile declarate şi situaţia fiscală personală stabilită pe baza metodelor indirecte este mai mică de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, atunci procedura se încheie, adică nu se va trece la impozitare (...) Organul fiscal trebuie să demonstreze prin probe ce cheltuieli s-au făcut. Cheltuielile sunt pe bază de probe, de documente", a spus ministrul.
La rândul său, pre