Studenţii şi tinerii medici şi-au prezentat proiectele ştiinţifice în cadrul Congresului Naţional dedicat lor, ajuns la a XIV-a ediţie. Publicăm o relatare, dar şi o prezentare a celor mai bune lucrări, sub semnătura drei Sorina Vasile. (...)
Peste o sută de medicinişti şi rezidenţi din toată ţara s-au întrecut, în perioada 9–12 decembrie, în prezentarea propriilor proiecte ştiinţifice la a XIV-a ediţie a Congresului Naţional de Studenţi şi Tineri Medici. Timp de două zile, de la opt şi jumătate dimineaţa până seara, în toate amfiteatrele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ a fost forfotă. Sute de participanţi cu ecusoane imprimate cu sigla congresului şi-au prezentat emoţionaţi, în faţa colegilor şi profesorilor, munca ştiinţifică de peste an. Temele preferate ale lucrărilor studenţeşti din acest an au fost celulele stem şi subiectele din sfera neuroştiinţelor: ischemia cerebrală, nocicepţia, astrocitoamele şi neuropatiile din amiloidoză. Cele 170 de lucrări prezentate la congres au fost selectate de echipa formată de conf. dr. Cristian Băicuş, conf. dr. Ion Dina şi prof. dr. Daniela Ion. Organizatorii au grupat lucrările pe patru secţiuni: ştiinţe fundamentale, ştiinţe medicale, ştiinţe chirurgicale şi poster.
Iza Ene, studentă în anul V la UMF „Carol Davila“ şi coordonator în cadrul International Federation of Medical Students, s-a ocupat de organizarea prezentării şi a evaluărilor lucrărilor ştiinţifice la secţiunea medicală. Iza spune că, anul acesta, nivelul calităţii lucrărilor a crescut: „Am avut 108 lucrări pe medicală, din care am acceptat 60 şi asta doar pentru că am suplimentat sesiunile de prezentare din ziua a doua, altfel numărul maxim de lucrări acceptate ar fi trebuit să fie 40, aşa cum s-a întâmplat cu colegii mei de la celelalte secţiuni“. Tot despre calitatea lucrărilor, dr. Ilinca Săvu