Creaturile ies din această seară în calea oamenilor pentru a-i feri de rele. Serile se cântece au început pe 6 decembrie, iar de astăzi măștile și costumele tradiționale vor putea fi văzute pe fiecare stradă din Luncavița
Îmbrăcaţi în blănuri şi purtând la cingătoare tălăngi, moşoii apar în Luncaviţa, judeţul Tulcea, în Ajunul Crăciunului. Cele 150 de perechi de moşoi şi moşoicuţe, fără măşti, merg din casă în casă şi-i colindă pe localnici. În noaptea de Crăciun se toţi moşoii îşi iau măştile specifice, iar numărul urătorilor trece de 1.000 de persoane.
Alături de cetele de moşoi formate din 20 de persoane merg colindătorii, sute de localnici de toate vârstele care iubesc această tradiţie.
Moşoiul are o mască făcută din tărtăcuţă, are coarne de cerb sau de berbec şi poartă pe el o blană de lup sau vulpe. În mâini ţine câte o măciucă din papură, rotundă, în mijlocul căreia stă ascunsă o piatra grea. La brâu îi atârnă o talangă mare făcută din tablă groasă. Moşoicuţa are o mască cu coarne de căprioară sau corniţe de oaie şi trupul ei este înfăşurat într-o blană de iepure sau miel.
„«Moşoaiele» este marcă înregistrată a comunei Luncaviţa, singura localitate din Dobrogea unde se mai păstrează o astfel de tradiţie unicat. Ele sunt capabile, atât timp cât vor fi apreciate, păstrate şi promovate, să aducă o parte din belşugul sau dezvoltarea comunei noastre “, declară primarul Ştefan Ilie.
Cine nu primeşte colindul rămâne fără poartă
Ceata sună la casele luncăviţenilor şi le strigă: „Bună seara, gazdă mare/, Ne primiţi cu o urare?/ Un colind vechi, dobrogean/ din pământ luncăviţean?/ Să vestim în jos şi-n sus/ Că ni s-a născut Iisus?/ Am venit din Luncaviţa / Unde-i peştele şi viţa / Să gonim de tot strigoii / V-am adus aici moşoii!“
Întrebarea este retorică. Cei care refuză colinda cetelor de moşoi se trezesc întotdeauna cu poarta