Nu este prima data cand se observa ca, aparent impotriva intentiilor celor care au lansat dezvaluirile de presa, Statele Unite ale Americii apar intr-o lumina destul de favorabila in urma publicarii pe site-ul Wikileaks a unor documente secrete ale diplomatiei americane.
Realitatea se dovedeste a fi mai complexa decat isi inchipuie unii, iar America desi este cea mai mare putere mondiala si are interese pe care le urmareste, nu apare deloc in aceste dezvaluiri ca fiind o putere discretionara, care face numai ce ii convine.
Un exemplu la care ar fi bine sa meditam este si atitudinea americanilor fata de educatie. Potrivit unor dezvaluiri citate de The Cronicle of Higher Education, oficialii diplomatiei ameriane privesc campusurile universitare, atat de pe teritoriul american cat si de pe intinsul globului, ca elemente strategice de mare importanta, adevarate puncte cheie in batalia pentru a castiga "inimile si mintile" oamenilor pentru cauza Americii, care este cauza democratiei liberale occidentale.
Educatia este strans legata de siguranta nationala a Americii. Alaturi de rafinarii, conducte de gaze si petrol, fabrici de medicamente si alte asemenea lor, campusurile universitare au un rol strategic, prin potentialul lor de a promova interesul Americii sau al adversarilor si al competitorilor ei, cum ar fi Iranul, respectiv China.
Prin comparatie, in Romania educatia si cercetarea stiintifica au fost de ani buni, inca inainte de caderea comunismului, o prioritate numai la nivel declarativ. Ce dovada mai buna in acest sens putem avea decat modul in care s-a desfasurat controversa asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
Punctele cele mai discutate s-au referit la modul in care sunt alesi rectorii universitatilor, ceea ce ar conduce vezi Doamne la o ingerinta a politicului in universitati si la posibilitat