Ziua de nastere a Revolutiei Romane din 1989 este socotita data de 16 Decembrie 1989, odata cu primele manifestari de proportii a nemultumirii fata de regimul comunist al lui Ceausescu. Semnele ei insa, se puteau citi cu luni intregi mai devreme in atmosfera mohorata a orasului.
Ca profesor de karting la Casa Pionierilor dintr-un orasel transilvan din centrul tarii, aveam printre alte sarcini, ca toti colegii de la cercurile tehnice, si obligatia sa ne prezentam la concursurile de creatie tehnica, cu realizari originale cat mai interesante si mai bine realizate.
Tin minte ca intr-un an am realizat un tester electromecanic pentru testarea ruptorului-distribuitor de la Dacia 1300, aparat de care s-a interesat la un moment dat intreprinderea de aparate electrice de masura IAEM din Timisoara, care m-a si invitat sa le fac o vizita ca sa le prezint aparatul.
Asa se face ca la inceputul lunii septembrie 1989 am plecat de cu seara spre Arad, ca sa ajung dimineata la Timisoara.
Am avut norocul sa prind o zi minunata, cu un cer senin ca lacrima. Soarele de septembrie, blajin si binevoitor, dadea orasului o atmosfera sarbatoareasca. Vremea splendida si starea mea sufleteasca, imi dadea impresia ca nici nu atingeam pamantul.
Mai aveam si o lista cu mine, data de o mama grijulie, care nu pierdea nicio ocazie ca sa ma faca, cu spiritul ei practic, sa-i aduc de la Timisoara macar un pachet de unt sau o ruda de salam. Ea stia de la "Europa Libera" ca la Timisoara functiona celebra intreprindere Contim, si nu se putea sa nu "bage aia" in magazine si ceva salam.
Noi aveam in orasel gazul rationalizat, iluminatul stradal era inexistent, "primeam" jumatate de pachet de unt si o jumatate de litru de ulei de soia pe luna de persoana, asa ca grija mamei avea un motiv intemeiat, dar care se izbea mereu de idealismul me