Pentru început se vor organiza patru astfel de camere, cu câte trei femei în fiecare. Managerul Ion Popescu ne-a explicat de ce această facilitate nu a existat până acum la Tulcea
Conducerea Spitalului Judeţean dă asigurări că în luna ianuarie se vor pune bazele primelor camere „Mama şi copilul“ în cadrul celui mai mare Spital din judeţ.
„Este un proiect la care eu personal ţin foarte mult şi pe care încerc să îl implementez la Tulcea de câţiva ani de zile. Chiar din ianuarie 2011 vom face demersurile pentru ca acest proiect să devină realitate şi la noi în spital“, spune doctorul Ion Popescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Patru camere cu câte trei mame
Pentru început, se vor finaliza patru astfel de camere, în care vor fi cazate câte trei mame. În total, 12 beneficiari. Mamele stau cu cei mici astfel că apropierea dintre cea care a născut şi făt este cu mult mai mare, spun specialiştii.
Implementarea sistemului este o chestiune extrem de simplă şi ţine doar de administraţie. În camerele mamelor trebuie aduse pătuţurile şi chivetele, respectiv cădiţele pentru pacienţi. Doar reorganizare. De ce a durat, totuşi, ani de zile până când să devină realitate o astfel de idee?
„Este o chestiune complicată de organizare. Pentru început trebuie să decidem care camere vor deveni saloane rooming – in. Apoi se mai pune o problemă: care personal va deservi aceste saloane? Un astfel de proiect înseamnă unirea neonatologiei cu obstretica. Angajaţi ai ambelor secţii vor trebui să facă vizite pe aceste saloane, acolo unde este şi un copil şi o mamă“, spune dr. Popescu.
Din punct de vedere medical, singura problemă este izolarea celui mic de posibile infecţii care ar putea să îl afecteze: „Dacă avem o infecţie intraspitalicească la adulţi este dramatic. Dacă o astfel de infecţie ajunge la nou – născuţi este o tragedie, pentru