Regimul comunist al lui Ceausescu devenise, in ultimii lui ani, cel mai represiv regim din estul Europei.
Pe langa infometarea populatiei, distrugerea satelor, daramarea bisericilor, una din cele mai mari samavolnicii ale regimului era ingradirea totala a libertatii de circulatie a cetateanului.
Incepand cu anii 1980, fuga peste granita devenise un fel de sport national. Daca la inceputul perioadei fuga era sporadica si rara, catre sfarsitul perioadei comuniste, fenomenul atinsese proportii de masa.
Regimul comunist, care visa sa-si poleiasca imaginea cu aur, era atat de afectatat de acest fenomen care il trezea din visele desarte, incat prinsese o ura teribila fata de toti cei care indrazneau sa fuga peste granita. Granicerii nu ezitau sa traga, fara somatie, in orice persoana intalnita in preajma fasiei care delimita teritoriul romanesc.
Securitatea primise ordin sa innabuse inca din fasa orice tentativa de a "fugi", iar informatorii si turnatorii erau cu urechile palnie mai ales la discutiile care atingeau acest subiect.
Peste granita, cu sacul de pisici in spate
Nelu vopsitorul isi facuse un obicei din a ne povesti, colegilor, cand de fata era si "turnatorul" din atelierul nostru, intamplari cu acest subiect, ori de cate ori avea "marfa proaspata":
- Fratilor, stiti care este cea mai noua metoda de a trece granita? Si privind la fetele noastre nedumerite, continua: Cu sacul de pisici in spate. Cand granicerii dau drumul la caini ca sa te incolteasca, tu dai drumul la pisici si asa, scapand de caini, treci "fasia" fara sa te doara capul.
Nelu povestea asta ca o mica razbunare pentru faptul ca seful il obliga sa le vopseasca securistilor si militienilor masinile pe gratis. Era modul lui de a le strica acestora ziua, povestind in casa spanzuratului despre funie si sapun. @N