Serbia a cerut Tribunalului Penal International sa deschida o ancheta asupra oficialilor misiunii ONU in Kosovo, pe care ii acuza ca au ascuns probe in scandalul traficului de organe, scrie cotidianul Blic, citat de AFP. Ministrul sarb insarcinat cu cooperarea cu tribunalul pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, a adresat o scrisoare procurorului Serge Brammertz, in care ii cere sa-l ancheteze pe Soren Jessen Petersen, seful misiunii ONU in Kosovo in perioada 2004 - 2006.
"Ne asteptam ca TPI sa deschida o ancheta impotriva responsabililor misiunii din acea vreme", a spus Ljajici, in interviul acordat Blic. Parlamentarul elvetian Dick Marty a evocat un prezumtiv trafic de organe prelevate in Albania de la prizonierii sarbi, la finele anilor '90. Acest raport pune sub semnul intrebarii un grup de lideri ai fostei Armate pentru eliberarea Kosovo (UCK), din care facea parte si Hashim Thaci.
Potrivit lui Dick Marty, majoritatea victimelor erau prizonieri sarbi care ar fi fost detinuti in Kosovo si ulterior dusi in Albania, in 1999 si in 2000. "Raportul lui Dick Marty vorbeste de obstructii din partea misiunii ONU", a spus Ljajic.
Misiunea ONU in Kosovo a deschis o ancheta asupra acestui scandal in 2004, care a fost insa inchisa, in urma probelor insuficiente. Serbia a cerut Tribunalului Penal International sa deschida o ancheta asupra oficialilor misiunii ONU in Kosovo, pe care ii acuza ca au ascuns probe in scandalul traficului de organe, scrie cotidianul Blic, citat de AFP. Ministrul sarb insarcinat cu cooperarea cu tribunalul pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, a adresat o scrisoare procurorului Serge Brammertz, in care ii cere sa-l ancheteze pe Soren Jessen Petersen, seful misiunii ONU in Kosovo in perioada 2004 - 2006.
"Ne asteptam ca TPI sa deschida o ancheta impotriva responsabililor misiunii din acea vreme", a spus