n 2010, România a înregistrat creștere economică, salariile au fost reduse doar pentru șase luni, TVA-ul nu a crescut, iar oferta ”2 în 1” a început să se aplice și în Parlament. Cel puțin, asta este imaginea României desprinsă din afirmațiile fără acoperire în viața reală ale politicienilor.
La începutul ”anului marilor sacrificii”, premierul Emil Boc spoia în Parlament, cu ocazia dezbaterilor pe buget, o imagine economică mai mult decât optimistă pentru România lovită de criză, anunțănd o inflație de doar 3,7% la finalul anului și o creștere economică de 1,3%.
"În primele două trimestre nu ne putem aştepta la creştere economică, vom avea la anul un deficit de 5,9%. Am orientat resursele bugetare spre investiţii şi plata obligaţiilor statului. Nu vor creşte impozitele şi taxele în 2010, cota unică de 16% rămâne nemodificată. TVA rămâne neschimbat. În 2010 nu se majorează CAS. Profitul reinvestit nu se impozitează. 6,5% din PIB pleacă spre investiţii. Şomajul nu va fi mai mare în acest an, chiar dacă vom începe cu o creştere la început. Inflaţia va fi mai mică, de 3,7%. Vom încheia anul cu plus 1,3 creştere economică", a declarat Emil Boc, în ianuarie 2010, în discursul său din debutul dezbaterilor pe tema proiectului legii bugetului de stat din Parlament.
Când se referea la creștere economică, premierul vorbea, cel mai probabil despre finalul lui 2011, și asta doar dacă suntem norocoși, pentru că prognoza Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru finalul acestui an, realizată în octombrie, vorbește despre o scădere 1,9% a economiei, în timp ce inflația ar putea atinge 5,9% până la finalul anului.
”Nu vom umbla la taxe”...de mai mult de zece ori
Pentru ca afirmația despre inflație să devină o minciună notorie, guvernanții au dat și ei o mână de ajutor atunci când au decis majorarea TVA de la 19% la 24%, asta după